Ahad, 20 Mac 2011

Nasi Lemak saya!!!!

Sejak kahwin nie kan, rasanya MyResepi memang banyak membantu saya tau....Dan yang paling penting mak mentua saya pun banyak membantu...Yerla, org dah tak de mak nie kan....Mujur mak mentua n makcik kesayangan saya banyak membantu dalam hal masak memasak nie...Yerla, sebelum kahwin, masak asal masak jer...Nie dah kahwin, takkanla nak masak simple2 jerk..Kadang2 kena gak la masak yg berat sikit..Yer tak?
Semalam petang sambil2 tertengok daun pandan kat bawah rumah nie, terdetik gak dalam hati, apa kata esok ( hr nie la ) kita wat nasi lemak.....Ehem..ehemm.......Percubaan pertama nie tau nak buat..
So, gigih call mak kat Tawau n makcik kat kampung tuk tanya cara masak....So, saya combine kan resepi mak dr Sabah, makcik n dr MyResepi.....
Pagi2 pas solat, terus gigih sorg2 kat dapur menyediakan bahan nak wat nasi lemak nie......Saya guna santan kotak jer.....
So, tara.........
Nie la hasilnya....
>
>

Nasi lemak

Timun, kacang goreng n ikan bilis goreng , sambal tumis n telur rebus

Ayam goreng berempah....

Hasilnya??

Hubby kata lulus, cuma nasi jer keras sikit..Tak per, percubaan kali pertama buat nasi lemak....Nanti kasi upgrade lagi..hehehehe

5 ulasan:

ZanaNordin berkata...

uish...sedap tu nasi lemak
ada lebih ker? kalau ada lebih boleh ler tapau utk kitaorg kat office esok..

sedap arrr ayam goreng berempah tu
share ler resepi shidah ....nak gark akak try

shidah berkata...

kak zana - hahaha..bg laki makan berani la kak...bg akak2 kat ofis, blum berani lagi...hehehe..resepi ayam goreng berempah tue shidah ikut dari myresepi bulat2...myresepi sekarangkan my bff..hahahaha

edura na'ain berkata...

uishhhh...sodapnyee...telan air liur dah neyhh..serius e blm penah cuba wat nasik lomak neyh..

shidah berkata...

Edura - nie pn 1st time buat tau..risau gak takut nasi x masak....tp, alhamdulillha, walaupun nasi agak keras, tp irwan kata lulus..happy sgt bila dia puji :)

edura na'ain berkata...

shidah...ayam tu nampak sedapnyee la..sharing2 recipe yerr